TÜRKİYE'DE AĞIRLIKLI OLARAK GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE YETİŞMEKTEDİR. ANTİSEPTİK VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ İLE KANI SAĞLIKLI TUTAN VE YÜKSEK LİF İÇERİĞİYLE ŞİFA KAYNAĞI OLAN DUT; GELECEĞİN EN ÖNEMLİ TEDAVİ EDİCİ BESİNLERİ ARASINDA GÖSTERİLMEKTEDİR.
TÜRKİYE'DE DUTUN YETİŞME KOŞULLARI ÇOK ELVERİŞLİ OLSA DA , UZUN YILLAR DUTUN MEYVE POTANSİYELİNDEN DEĞİL ; KERESTESİNDEN FAYDALANILMIŞ VE DOLAYISIYLA DUT AĞAÇLARI KESİLMİŞTİR. BUNUN YANI SIRA ; DUTUN YAPRAKLARI DA İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILMAKTADIR. SON YILLARDA KENT YAŞAMININ GETİRDİĞİ AĞIR YÜKLERDEN DOLAYI , ORGANİK TARIM VE ŞİFALI BİTKİLER ÖNEM KAZANDIĞINDAN , DUT MEYVESİ DE YÜKSEK BESİN DEĞERİ NEDENİYLE DAHA FAZLA DEĞERLENDİRİLMEYE BAŞLAMIŞTIR.
YAYGIN OLARAK YETİŞTİRİLEN DUT TÜRLERİ ; MORUSALBA (BEYAZ DUT), M. NİGRA (KARADUT) VE M. RUBRA (KIRMIZI VEYA MOR DUT) OLSA DA ; AK DUT , ÇİN DUTU , AFRİKA DUTU, MOĞOL DUTU, TEKSAS DUTU, HİMALAYA DUTU, IHLAMUR YAPRAKLI DUT GİBİ BİRÇOK FARKLI DUT TÜRÜ BULUNMAKTADIR.
DUT BİTKİLERİ, 15 M'YE KADAR BOYLANIR. HIZLI BÜYÜRLER. GÖVDELERİ SİLİNDİRİK, DİK VE KALIN; KABUK ÇATLAKLI VE GRİ-KAHVE RENKLİDİR. TEPE ÇAPI 6 – 8 METRE OLUP, SEYREK VE TOP GÖRÜNÜMLÜDÜRLER. KÖKLERİ ETLİ, GEVREK YAPIDA VE KIRILGANDIR. YAŞLANDIKÇA KUVVETLİ YAN KÖKLER GELİŞTİRİR. BU NEDENLE DUT AĞAÇLARI; RÜZGÂRA DAYANIKLIDIR. DUTUN ÇİÇEKLERİ GENELLİKLE NİSAN VE MAYIS AYLARINDA BAHARIN GELMESİYLE AÇARLAR. VE RÜZGÂR YOLUYLA TOZLAŞMALARI GERÇEKLEŞİR.
DUT AĞAÇLARINDA ERKEK VE DİŞİ ÇİÇEKLER AYNI AĞAÇTA , BİR ARADA YER ALIRLAR. HAZİRAN TEMMUZ AYLARINDA ; ERKEK ÇİÇEKLER DÖKÜLÜR , DİŞİ ÇİÇEKLER DAHA OLGUNLAŞIR VE MEYVE HALİNE GELİR. ARDINDAN MEYVELERİN TOPLANDIĞI HASAT ZAMANI BAŞLAR.
DUT'UN FAYDALARI
· DOĞAL ANTİBİYOTİK VE ANTİSEPTİKTİR.
· KANI TEMİZLER, KAN DOLAŞIMINI DÜZENLER.
· KANDAKİ İLTİHABI KURUTUR.
· KAN BASINCINI DÜZENLER, PIHTILAŞMAYI ENGELLER.
· EGZAMA GİBİ DERİ HASTALIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR.
· ZENGİN MİKTARDA DEMİR İÇERDİĞİ İÇİN KANSIZLIK SORUNLARINI GİDEREBİLİR.
· KARACİĞERİ VE BÖBREKLERİ TOKSİNLERDEN TEMİZLER VE AŞIRI YORULMALARINI ENGELLER.
· BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN DOĞAL BİR BESİN KAYNAĞIDIR.
· KOLESTROLÜ DENGEDE TUTAR.
· DEMİR, KALSİYUM, POTASYUM, MAGNEZYUM, MANGANEZ VE BAKIR DAHİL OLMAK ÜZERE GÜNLÜK BESİNLERİN ÇOĞUNU SAĞLAMAKTADIR.
· ŞEKER YERİNE TÜKETİLDİĞİNDE ŞEKER HASTALIĞINDAN KORUR.
· BÖBREKLERİN YAĞINI BESLER.
· BOĞAZ ŞİŞKİNLİĞİNE, ÇİÇEK VE KIZAMIK HASTALIKLARINA ŞİFALIDIR.
· MİDEYİ VE BAĞIRSAKLARI GÜÇLENDİRİR, İDRARI SÖKTÜRÜCÜ ETKİ YAPAR.
· SOĞUK ALGINLIĞINDAN KAYNAKLANAN BOĞAZ AĞRILARINA FAYDALIDIR.